Rückgewinnung bioaktiver Substanzen aus Lebensmittelnebenprodukten: Funktionalisierung von Nährfasern durch mechanische Verarbeitung

Diese Anwendung ist Teil eines Frameworks.The aim of this framework is discovering and isolating fibres and phytochemicals preferentially from food by-products or crops as well as valorise these by-products by creating added values of food products by re-integrating processed by-products or fractions of these into food. The focus of this work package is on fibre functionalization by mechanical processing and more in detail a fine or wet grinding process.

Plant by-products offer increased value to food products through a variety of phyto-chemicals. Ballaststoffe und Phytochemikalien mit einer bemerkenswert hohen antioxidativen Kapazität werden in Fruchtschalen oder Samen wie Flaxseeds kombiniert, und die Konzentration steigt in Pomace als Ergebnis des Pressens von Saft oder Öl. Auch wenn der Nährwert von Pomace bekannt ist, ist der Genusswert eher gering, wenn Pomace unverarbeitet ist. Neben der chemischen Zusammensetzung ist ein weniger erforschter Aspekt der Fasern aus Apfelmus die Funktionstüchtigkeit des Gutmikrobioms und die intestinale Absorption von biochemisch modifizierten Fasern als Funktion der mechanischen Verarbeitung und damit die potenzielle Erhöhung der Bioverfügbarkeit. Ball milling alone or in combination with ultra-sonic, high pressure homogenization and extrusion reduces the particle size of insoluble components of plant tissue, and incases the solubility of phyto-chemicals by increasing the specific surface of the material as well as the cell porosity. This hypothesis will be proofed for flaxseed pomace by variation of the processing conditions and testing physical-chemical properties as well as the impact on the gut microbiome. Most promising candidates of fine-grinded flaxseed concentrates will dry powdered for convenience and shelf live issues and as such or as liquid concentrate used in pilot plant production of food, ranging from a drink, to a fibrous meat replacer, to a breakfast cereal.

Projektmanager in Changins Dr. Benoît Bach Professor für Oenologie T +41 22 363 40 44

2017 - 2019

Partner: HES-SO Wallis - Institut Technologies du vivant

Funding: HES-SO