Publications 2015

Articles parus dans un journal à comité de lecture

BURGOS S., MOTA M., NOLL D. and CANNELLE B. 2015. Use of very high-resolution airborne images to analyse 3D canopy architecture of a vineyard. ISPRS Archives. The International Archives of the Photogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences, Volume XL-3/W3, 2015 ISPRS Geospatial Week 2015, 28 Sep – 03 Oct 2015, La Grande Motte, France (pdf).

DEVRIEZE M., PANDEY P., BUCHELI T. D., VARADARAJAN A. R., AHRENS C. H., WEISSKOPF L. and BAILLY A. 2015. Volatile organic compounds from native potato-associated Pseudomonas as potential anti-oomycete agents. Frontiers in Microbiology 6 (1295) (link).

FOLLONIER S., RIESEN R. and ZINN M. 2015 Pilot-scale production of functionalized mcl-PHA from grape pomace supplemented with fatty acids. Chemical and Biochemical Engineering Quarterly 29(2) (link).

GUYER A., DE VRIEZE M., BÖNISCH D., GLOOR R., MUSA T., BODENHAUSEN N., BAILLY A. and WEISSKOPF L. 2015. The anti-Phytophthora effect of selected potato-associated Pseudomonas strains: from the laboratory to the field. Frontiers in Microbiology 6 (1309) (link).

HOUEL C., CHATBANYONG R., DOLIGEZ A., RIENTH M., FORIA S., LUCHAIRE N., ROUX C., ADIVÈZE A., LOPEZ G., FARNOS M., PELLEGRINO A., THIS P., ROMIEU C. and TORREGROSA L. 2015 Identification of stable QTLs for vegetative and reproductive traits in the microvine (Vitis vinifera L.) using the 18 K Infinium chip BMC Plant Biology 15: 205-223 (pdf).

KOZLOWSKI G., STOFFEL M., BETRISEY S., CARDINAUX L. and MOTA M. 2015. Hydrophobia of gymnosperms: myth or reality? A global analysis. Ecohydrology 8: 105–112 (link).

LOISON A., SYMONEAUX R., DENEULIN P., THOMAS-DANGUIN T., FANT C., GUÉRIN L. and LE FUR Y. 2015. Exemplarity measurement and estimation of the level of interjudge agreement for two categories of French red wines. Food Quality and Preference 40 Part A: 240-251 (link).

REBENAQUE P., RAWYLER A., BOLDI M. O. and DENEULIN P. 2015. Comparison Between Sensory and Nephelometric Evaluations of Tannin Fractions Obtained by Ultrafiltration of Red Wines. Chemosensory Perception 8: 33-43 (link).

Articles techniques

CLEROUX M., PERNET A., MIRA DE ORDUÑA R., RIEDO A., MERTENAT M., JACKOWETZ J. N. et LI E. 2015. Effet des levures et des paramètres de vinification sur la dynamique des concentrations en acétaldéhyde. Revue Suisse de Viticulture, Arboriculture et Horticulture 47 (4), 232-237 (pdf).

DENEULIN P., JAGGI V., DANTHE E., BEUTLER E., REBENAQUE P. et PICCINALI P. 2015 Vins et fromages suisses: un heureux mariage. Revue Suisse de Viticulture, Arboriculture et Horticulture 47(2):116-122 (pdf)

DUCRUET J. 2015. Les principaux types de pressoirs. Objectif 83: 20-22 (link).

GUYER A., JENNY E., HEBEISEN T., BÄNZIGER I., KÄGI A., VOGELSGANG S., WIDMER F. et WEISSKOPF L. 2015. Charbon de l’orge: méthode moléculaire de détection pour les semences. Recherche Agronomique Suisse 6 (11–12): 534–537 (pdf français / auf deutsch)

IADARESTA F., FLEURY D. et RUGGLI D. 2015 Effet de l'engrais foliaire Packhard® sur la fermeté des pommes. Obectif 83: 15-17 (link)

PERNET A., MIRA DE ORDUÑA R., WIDMER D., RIEDO, A., MERTENAT M., CLÉROUX M. BOURGEOIS J-P., VORLET O. et FROHMAN C. 2015. Dosage en continu des sucres et de l'alcool pendant les fermentations par spectroscopie proche infrarouge - Une opportunité pour l'automatisation des vinifications et les défis œnologiques actuels. Revue Suisse de Viticulture, Arboriculture et Horticulture 47(3):192-197 (pdf)

RIEDO, A, MERTENAT M., PERNET A., CLÉROUX M. und MIRA DE ORDUÑA R. 2015. Carbonylverbindungen in Wein. Obst- und Weinbau 20: 4-7

VONLANTHEN O., FLEURY D. et DELABAYS N. 2015 Influence du mode de production sur les carabes en verger de pommiers. Revue Suisse de Viticulture, Arboriculture et Horticulture 47(4):252-258 (pdf)

Conférences et évènements

BACH B. Estimation de l’OTR sur poches de BIB neuves par une méthode gaz/gaz. Conférence internationale sur la durée de vie des vins conditionnés. 22-23 juin 2015, Avignon, France.

BURGOS S., MOTA M., NOLL D. et FARNÓS VIÑALS A. 2015. Méthodes de quantification de l’érosion dans les vignobles. Congrès annuel de la Société Suisse de Pédologie SSP, 5-6 février 2015, Bâle, Suisse.

DENEULIN P. et LE FUR Y. 2015. Minéralité des vins : une réalité sensorielle et chimique ?, Les rencontres techniques, 9 juillet, Taissy, France.

DENEULIN P., LE FUR Y., LE BRAS G., GAUTIER L.,and BAVAUD F. 2015. Minerality in wine: what consumers and wine professionals think about? , Oeno 2015, 29 juin – 1er juillet, Bordeaux, France.

DENEULIN P., LE FUR Y., LE BRAS G., GAUTIER, L., and BAVAUD F. 2015. Representation of minerality in wine among consumers and wine professionals, Enofocus, 10-11 April, Marsala, Sicile.

DENEULIN P., LE BRAS G. LE FUR Y., GAUTIER L. et BAVAUD, F. 2015. Minéralité des vins, une notion ambiguë ? Premiers résultats d’une étude sémantique et sensorielle. Journées techniques Vitisphère-Alsace, 20 mars, Colmar, France.

DUCRUET J., SCHUMARCHER  P. and ROESLE-FUCHS  J. 2015. Method to measure the effectiveness of an enzymatic product for juice sedimentation and comparison of the effectiveness and the quality of different commercial enzyme products. 38th World Congress OIV, 5-10 juillet 2015, Mainz, Germany.

DUCRUET J. 2015. Prendre en compte l'énergie dans l'écoconception de cave. Les Rendez-vous du Vinipôle Sud Bourgogne, L’énergie à consommer avec modération, 2 avril 2015, Davayé, France. (link)

FARNÓS VIÑALS A., NOLL D., MOTA M. and BURGOS S. 2015. 3D quantification method of linear erosion forms on vineyards using high resolution aerial images. 8th European Congress on Regional Geoscientific Cartography and Information Systems (EUREGEO), 15-17 June 2015, Barcelona, Spain.

KAETHNER J., FLEURY D., HERPPICH W.B. and ZUDE M. 2015. Influence of apparent Eca on the fruit quality in Malus X. 9th Fruit, Nut and Vegetable Production Engineering Symposium Milan, 19-22 May 2015, Milano, Italy.

LUCHAIRE, N. RIENTH R., ROMIEU C., TORREGROSA L. GIBON, Y. TURC, O., MULLER B. and PELLEGRINO A. Role of plant carbon status in yield components responses to elevated temperatures in microvine. 19ème Journées internationales du GiESCO, 31 mai -5 juin Pech Rouge, Montpelier, France.

RIENTH M., SHAHOOD R., SARAH G., ARDISSON M., LOPEZ G., ADIVEZE A., TORREGROSA L. and ROMIEU C. 2015. Sugar accumulation and malic acid degradation uncoupled by temperature in microvine berries. 19ème Journées internationales du GiESCO, 31 mai -5 juin Pech Rouge, Montpelier, France.

RIENTH M. 2015. „The Microvine“ – Neue Möglichkeiten für die Weinbauforschung? Neue Einblicke in die Tageszyklus-abhängige Genregulierung und Temperatur Effekte auf die Entwicklung der Beere. Fachtagung deutscher Weinbau, 28 April 2015, Oppenheim, Deutschland.

RIENTH M. 2015. The microvine Mutant – A new tool for berry research? Temperature impact and diurnal changes in gene expression along microvine berry development. Gastvortrag Doktorandenkolleg, 30 April 2015, Geisenheim, Germany.

ROCHARD J., PENAVAYRE S., VAN GYSEL L. and DUCRUET J. 2015. Eco-design of caves: concept, ecowinery European project, application cellar waste water treatment. 7th IWA Specialized Conference on Sustainable Viticulture, Winery Wastes & Agri-industrial Wastewater Management Winery. 1 - 5 November 2015, Stellenbosch, South Africa.

 

Posters

CLEROUX M., BACH B., SAILLEN M., BURGOS S., DUCRUET J. and VALLAT A. 2015. Characterization of wormwood extract by HS-SPME-GC-MS and UHPLC-HR-MS. IX In Vino Analytica Scientia Symposium 2015, 14-17 July, Trento, Italy.

DUCRUET J., BACH B., SARRAZIN M., BLIND M., MARTINE E. et LOUVIER D. 2015. Etude globale de la pénétration en oxygène durant le remplissage et la conservation des BIB®. Mesure de l’impact sur la qualité des vins. ŒNO 2015, 10e édition, Symposium International d'Œnologie 2015, 29 juin -1 juillet, Bordeaux, France.

HERITIER J., BACH B., SCHÖNENBERGER P., DUCRUET J. and SEGURA J.-M. 2015. Quantification of the production of hydrogen peroxide H2O2 during wine oxidation. IX In Vino Analytica Scientia Symposium 2015, 14-17 July, Trento, Italy.

MOTA M., NEYROUD M., WENTZEL M. and BURGOS S. 2015. Parameters affecting phytosociological profile of vineyard flora in Switzerland. 17th European Weed Research Society Symposium, 23-26 june 2015, Montpellier, France.

RIENTH M., SHAHOOD R., SARAH G., ARDISSON M., LOPEZ G., ADIVEZE A., TORREGROSA L. and ROMIEU C. 2015. The regulation of the grapevine berry transcriptome by temperature is dependent on the circadian cycle. 19ème Journées internationales du GiESCO, 31 mai -5 juin Pech Rouge, Montpelier, France.

SCHONENBERGER P., BACH B., BOURGEOIS J.-P., SEGURA J.-M., HERITIER J., DUCRUET J. 2015. Characterization and prognosis of the oxidative behavior of wine using chemiluminescence, fluorescence, and the colorimetric reducing power method. 10th International Symposium of Enology of Bordeaux – 29 June – 1 July 2015, Bordeaux, France.