Publications 2014

Articles parus dans un journal à comité de lecture

CAILLEAU G., MOTA M., BINDSCHEDLER S., JUNIER P., and VERRECCHIA E.P. 2014. Detection of active oxalate–carbonate pathway ecosystems in the Amazon Basin: Global implications of a natural potential C sink. Catena, 116: 132-141 (link)

FOLLONIER S., GOYDER M. S., SILVESTRI A.-C., CRELIER S., KALMAN F., RIESEN R. and ZINN M. 2014. Fruit pomace and waste frying oil as sustainable resources for the bioproduction of medium-chain-length polyhydroxyalkanoates. International Journal of Biological Macromolecules 71: 42-52 (link)

LEFORT F., FLEURY D., FLEURY I., COUTANT C., KUSKE S., KEHRLI P. and MAIGNET P. 2014 Pathogenicity of Entomopathogenic Fungi to the Green Peach Aphid  Myzus persicae Sulzer (Aphididae) and the European Tarnished Bug  Lygus rugulipennis Poppius (Miridae) Egyptian Journal of Biological Pest Control 4-2, 379-386

RENAUD-GENTIÉ C., BURGOS S. and BENOÎT M. 2014. Choosing de most representative technical management routes within management practices diversity : Application to vineyards in the Loire Valley for environmental and quality assessment. European journal of agronomy 56: 19-36 (link)

SCHONENBERGER P., BAUMANN I., JAQUEROD A. and DUCRUET J. 2014. Membrane Contactor: A Non-Dispersive and Precise Method to Control CO2 and O2 Concentrations in Wine. American Journal of Enology and Viticulture 65 (4): 510-513 (link)

Articles techniques

BACH B., BLIND M., DETHURENS L., SOKONI F. et DUCRUET J. 2014. Développement d’une méthode fiable et accessible de mesure de la perméabilité à l’oxygène des poches souples BIB. Revue des œnologues 152 : 43-46

DENEULIN P., DANTHE E., REBENAQUE P. et DUCRUET J. 2014.Typicité sensorielle de l’Absinthe et dégustation pour l’agrément en IGP. Revue suisse Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46 (2): 118–125 (pdf)

DENEULIN P., LE BRAS G., LE FUR Y. et GAUTIER L. 2014. Minéralité du vin: représentations mentales de consommateurs suisses et français. Revue Suisse de Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46(3): 174-180 (pdf)

DENEULIN P., LE BRAS G., LE FUR Y., GAUTIER L. et BAVAUD F. 2014. La minéralité des vins: exploitation de sémantique cognitive d'une étude consommateurs. Revue des oenologues, 153 : 56-58

DUCRUET J. et BACH B. 2014. Incidences des conditions de stockage des BIB®, Article internet Inter Loire, 17 avril 2014, Montreuil en Bellay, France (pdf)

FLEURY D. 2014. Nouvelle plate-forme européenne pour la gestion de l’irrigation en cultures spéciales. Revue suisse Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46(1): 77 (pdf)

FLEURY D. 2014. Changement climatique: viticulture et arboriculture. Revue suisse Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46 (6): 395 (pdf)

FLEURY D. et WAWRZYNIAK E. 2014. Augmentation de la biodiversité entomologique en verger de pommiers grâce aux bandes fleuries Revue suisse Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46(5) :284-290 (pdf)

FROHMAN C., WIDMER D. et MIRA DE ORDUÑA R. 2014 Amélioration de la performance des levures oenologiques avec la méthode fed-batch. Revue suisse Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46(3): 182-186 (pdf)

HENRIET J., JACKOWETZ J. N. et MIRA DE ORDUÑA,R. 2014. Composés carbonylés: importance pour les taux de SO2, analyse et présence dans les vins. Revue suisse Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46(5): 318-325 (pdf)

MIRA DE ORDUÑA R. 2014. Intérêt et analyse de nutriments pour les bactéries lactiques du vin. Revue suisse Viticulture, Arboriculture et Horticulture 46(2): 128-133 (pdf)

MONSEAU C. et DENEULIN P. 2014. Quelles émotions pour quels vins? Influence du cépage et de la région d'origine. Revue des oenologues 153 : 32-34

RENAUD-GENTIE C., BURGOS S., BENOIT M. et JOURJON F. 2014. Evaluation environnementale d’itinéraires techniques viticoles représentant une diversité régionale par analyse de cycle de vie. Le Progrès agricole et viticole 130 (10) : 11-17

VONLANTHEN O. et FLEURY D. 2014. Biodiversité fonctionelle: comparaison des populations de carabes (Coleoptera : Carabidae) en vergers de pommiers en production PI et Bio. Objectif 81: 15-17 (pdf)

WAWRZYNIAK E. et FLEURY D. 2014. Biodiversité fonctionelle: des bandes florales pour gérer les ravageurs par les auxiliaires. Objectif 80: 17-19 (pdf)

Conférences et évènements

BURGOS S. 2014. Agrovision. Develop acquisition and processing methods of «low-cost» very high resolution air borne images and evaluate their added value in viticulture and agriculture. Carrefour des créateurs. 19 septembre 2014. Swiss Tech Convention Center EPFL, Suisse.

BURGOS S., MOTA M., NOLL D., METZ W., DELLEY N., KASSER M. et CANNELLE B. 2014. Construction of a 3D vineyard model using very high resolution aireborne images Proceeding of the Xth terroir congress in Tokaj, Hungary.

DENEULIN P. 2014. Minéralité des vins : étude et valorisation d’un concept en vogue mais méconnu. Mondial du Chasselas – remise des prix. 4 juillet, Aigle, Suisse.

DENEULIN P. et GAUTIER L. 2014. Minéralité des vins : 1ers résultats sémantiques et suite du projet. Journée d’étude de l’Institut Œnologique de Champagne, 9 avril, Bars-sur-Seine, France.

DENEULIN P., GAUTIER L., LE FUR Y and BAVAUD F. 2014. Clustering of textual networks: analysing open-ended questions in text data of the perception of minerality in wine. 12th Sensometrics Conference: Data that Works in the City that Works . 30 July – 3 August, Chicago, USA.

DENEULIN P., GAUTIER L., LE FUR Y. et BAVAUD F. 2014. Corrélats textuels autour du concept de minéralité dans les vins. 12es Journées internationales d’Analyse statistique des Données Textuelles, 4-6 juin, Paris, France (pdf).

DENEULIN P., LE FUR Y., LE BRAS G. et GAUTIER L. 2014. Les lieux du vin comme marqueurs du minéral et de la minéralité ?. Journées d’études interdisciplinaires, 22-23 mai, Dijon, France.

DUCRUET J. 2014. Incidences des conditions de stockage des BIB®, Conférences Inter Loire, 17 avril 2014, Montreuil en Bellay, France.

DUCRUETJ. 2014. Les étapes clés pour concevoir sa cave, Journée suisse d’œnologie, Agrovina, 23 janvier 2014, Martigny, Suisse.

DUCRUET J. 2014. Gestion de l’eau en cave. Conférence Vinitech : Construction durable des chais, 2 décembre 2014, Bordeaux, France.

FLEURY D., FLEURY I. et KENIS M. 2014. Evaluating the population dynamic of multicolored Asian lady beetle in Swiss vineyards. Musée d’histoire naturelle. Bern (Switzerland): Vendredi 7 mars.

FLEURY I., FLEURY D. et LEFORT F. 2014. Assessment of the biocontrol potential of entomopathogenic fungi on Lygus rugulipennis and Myzus persicae. Musée d’histoire naturelle. Bern (Switzerland): Vendredi 7 mars.

FROHMAN, C. and MIRA DE ORDUÑA, R. (2014) Application of modern analytical and control tools to the age-old art of fermentation. Opportunities for the 21st century. InfoWineForum Conference, Vila Real, Portugal.

GAUTIER L., DENEULIN P. and LE FUR, Y. 2014. The minerality of wine: Which status for the lexeme in which situations? International Conference Wine Active Compounds, 26-28 March, Dijon, France.

JUNG R., SZOLNOKI G., BURDET J.-P., VOROBIEV E., TURK M. and MANTEAU S. 2014. Valorization of New High Added Value Compounds from European vine and wine production solid wastes – technological, economical and social issues. Transnational joint calls for boosting eco-innovation, Kick off meeting of 2nd call, 16 September 2014 , Copenhagen, Danemark.

LI, E., JACKOWETZ, N., WEIAND, J. and MIRA DE ORDUÑA, R. (2014) Verlauf der Bildung und des Abbaus von SO2-Bindungspartnern in der Weinherstellung. Eaton Enological Symposium, Oppenheim, Germany.

ROCHARD J., PENAVAYRE S., PIEROT I., VAN GYSEL L. et DUCRUETJ. 2014. Eco-conception des caves : du concept à la pratique. Projet européen: ECOWINERY, 37th OIV Congress, 9-14 November 2014, Mendoza, Argentina.

STEINER CONVERS L. Empreinte carbone d’une bouteille de vin. Qu’est-ce que c’est et comment faire? Agrovina Journée suisse d’œnologie, Agrovina, 23 janvier 2014, Martigny, Suisse.

VAN GYSEL L. L’eau et l’œnologie: utilisation, consommation et retraitement. Agrovina Journée suisse d’œnologie, Agrovina, 23 janvier 2014, Martigny, Suisse.

Posters

BACH B., BLIND M., PEYCHES-BACH A., MARTINE E., LOUVIER D. and DUCRUET J. 2014. Development of analytical methods for determination of oxygen ingress in Bag-In-Box®. Congress MacroWine 2014, 7th to 10th September, Stellenbosch, South Africa.

BACH B., MURYN L., SOKONY F., DANTHE E., DEFAYES A., DENEULIN P. and DUCRUET J. 2014. Selection of Yeast Starter Culture Strains for the Production of Abricotine and Kirsch. Worldwide Distilled Spirits Conference 2014, 8-11 September, Glasgow, United Kingdom.

BACH B., MURYN L., SOKONY F., DANTHE E., DEFAYES A., DENEULIN P. and DUCRUET J. 2014. Oxygen management during fermentation process for the production of Abricotine and Kirsch. Worldwide Distilled Spirits Conference 2014, 8-11 September, Glasgow, United Kingdom.

BACH B., SOKONY F., RIESEN R. and DUCRUET J. 2014. Development and validation of a HS-SPME gas chromatography /mass spectrometry method for the analysis of volatiles in fruit brandy. Worldwide Distilled Spirits Conference 2014, 8-11 September, Glasgow, United Kingdom.

BACH B, DEUNEULIN P, GUELAT L-M, BESSE S, CHRISTEN D and DUCRUET J. 2014. Clonal selection of apricot from Luizet variety to obtain better quality brandy. Worldwide Distilled Spirits Conference 2014, 8-11 September, Glasgow, United Kingdom.

CLEROUX M., SAILLEN M., BURGOS S., DUCRUET J. and BACH B. 2014. Development and validation of a HS-SPME gas chromatography /mass spectrometry method for the analysis of thujones in wormwood extract. Worldwide Distilled Spirits Conference 2014, 8-11 September, Glasgow, United Kingdom.

DAKHEL ROBERT N., GUISOLAN N., BURDET J.-P. and BURGOS S. 2014. Efficiency of several biomix to retain and degrade pesticides in biobeds under swiss pedo-climatic conditions. International conference Wine active compounds, Beaune (26–28 March).

DENEULIN P., GUELAT L-M., BACH B., CHRISTEN D. and DUCRUET J. 2014. Influence of apricot maturity levels on the sensory perception of distillates. Worldwide Distilled Spirits Conference 2014, 8-11 September, Glasgow, United Kingdom.

DENEULIN, P., LE FUR, Y., LE BRAS, G., GAUTIER, L. and BAVAUD, F. 2014. A new approach to analyse open-ended questions: application on the concept of minerality in wine. Eurosense – 6th European Conference on Sensory and Consumer Research, 7-10 September, Copenhagen, Denmark.

DUCRUET J., BACH B., BABY P-Y., ROUGEUX E. and RÖSTI J. 2014. Study of Carboxy Methyl Cellulose instability in red wines. Congress MacroWine 2014, 7th to 10th September, Stellenbosch, South Africa.

DUCRUET J., MORAND J., COUTANT C., SCHONENBERGER P., BACH B, FREYMOND S. and NAEF O. 2014. Still automation. Worldwide Distilled Spirits Conference 2014, 8-11 September, Glasgow, United Kingdom.

JAGGI V., PICCINALI P. and DENEULIN, P. 2014. Swiss wine and cheese pairings: A happy wedding! Eurosense – 6th European Conference on Sensory and Consumer Research, 7-10 September, Copenhagen, Denmark.

REBENAQUE, P., RAWYLER, A., BOLDI, M.-O. and DENEULIN, P. 2014. Sensory and nephelometric analysis of tannin fractions obtained by ultrafiltration of red wines. Eurosense – 6th European Conference on Sensory and Consumer Research, 7-10 September, Copenhagen, Denmark.

RIVE, A. and DENEULIN, P. 2014. Investigation of emotional expressions elicited by wine odor. Eurosense – 6th European Conference on Sensory and Consumer Research, 7-10 September, Copenhagen, Denmark.